dimecres, 26 d’octubre del 2011

COPYRIGHT, COPYLEFT i ELECTRONIC FRONTIER FUNDATION

Els Drets d'autor, copyright de símbol ©, són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents  per als autors d'"obres originals" incloent-hi obres literàries, dramàtiques, musicals, artístiques i intel·lectuals.
Aquesta protecció està disponible tant per a obres publicades com per a obres que encara no s'hagin publicat. Generalment dóna al propietari  el dret exclusiu per a fer i per a autoritzar a altres a fer el següent:
  • Preparar obres derivades basades en l'obra.
  • Distribuir còpies o fonogrames de l'obra al públic venent-les o fent un altre tipus de transferències de propietat com ara llogar, arrendar o prestar aquestes còpies.
  • Presentar l'obra públicament, en el cas d'obres literàries, musicals, dramàtiques i coreografies  i d'altres produccions àudiovisuals.
  • Mostrar l'obra públicament, en el cas d'obres literàries, musicals, dramàtiques, coreogràfiques, pantomimes, obres pictòriques, gràfiques i esculturals, incloent-hi imatges individuals de pel·lícules o altres produccions àudiovisuals.
  • En el cas de gravacions sonores, interpretar l'obra públicament a través de la transmissió àudiodigital.
Com a copyleft es coneix a tot un conjunt de llicències que poden aplicar-se a creacions informàtiques, artístiques, etc. Els defensors del copyleft consideren les lleis de drets d'autor (copyright) com una forma de restringir el dret de fer i redistribuir còpies d'un treball. Una llicència copyleft, de fet, utilitza la legislació pròpia dels drets d'autor per a assegurar que cada persona que rep una còpia o obra derivada pugui fer servir, modificar, i també redistribuir tant el treball com les seves versions derivades. Així doncs, en un sentit estrictament no legal, el copyleft és el contrari que el copyright.
El concepte, no el terme, va ser concebut originalment per Richard Stallman


Electronic Frontier Fundation és una fundació que té com a objectiu conservar els drets d'expressió en un context digital.

Informació abstreta de  http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada