dissabte, 5 de novembre del 2011

COMUNICACIÓ DIGITAL, PER GUILLERMO OROZCO

EL divendres 4 de Novembre, vam treballar la comunicació digital a partir d'una entrevista realitzada a Guillermo Orozco pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, arribant a les següents conclusions:

  • Tenim les competències comunicatives necessàries  pel sol fet de ser audiènica ?
La imatge té un codi universal que no necessita ser coneixedors de grans tècniques, però creiem que sabem interpretar una imatge pel sol fet de distingir si és una persona, un animal, diferenciar un color...però va molt més enllà:
Creiem que interpretem correctament allò que veiem perquè li donem un significat a la imatge però hi han coses que no apreciem a simple vista, per exemple intencionalitat de la càmera, és a dir segons el pla d'aquesta poden emfatitzar o posar en segon pla segons els interessos.

Cal ser conscients d'aquest efectes perquè no puguin suggestionar-nos i ser coneixedors de la realitat que hi ha al darrera de la càmera, sent sempre crítics amb el que veiem.

  • Com s'hauria d'entendre l'educació en els mitjans audiovisuals dintre de l'estructura escolar actual?
  • Quins aspectes caldria considerar ?
  • Quin paper li hauria de correspondre a l'escola, a la família i als mitjans de comunicació?
Els mitjans audiovisuals que arriben a les mans dels nostres infants estan regulats per la família i l'escola, ells consumeixen i interactuen amb les pantalles que els hi ha ofert l'entorn en el que viuen. Per tant podem dir que la  responsabilitat d'educar recau en mans de la família i de l'escola.
En les families on hi ha poca comunicació o falta d'atenció cap als infants és habitual que es recaigui directament sobre l'us de les pantalles com a refugi de la realitat.
L'ús o abús de la visió de la pantalla influeix directament en la forma de comunicar-nos.
No hem de deixar que la tecnologia sigui l'únic referent del nen.

Les televisions que afirmen que només intenten entretenir han de ser consicent que les audiències s'eduquen a partir de tot allò que veuen per tant hem de  demanar als medis que siguin responsables amb el que emeten, ja que influeix directament als espectadors. Encara que els medis comunicació no vulguin educar, ho estant fent, adquirint així una gran responsabilitat.

  • Creu que l'educació en mitjans pot contribuir en els processos d'innovació educativa?
És bo que a les escoles es poporcionin tecnologies per tenir eines a l'accés de tots els nens de l'escola, però cal tenir en compte que  tot el que es mostra en pantalla és un element complementari a la paraula i a l'escrit.
No  ens hem de quedar amb la part superficial de les tecnologies, no és només clicar un botó i després un altre, sinó que al darrere ha d'haver un  treball pedagògic. És important treballar amb les noves tecnologies però no deixar de banda la formació presencial o amb un llibre, ja que són treballs diferents que es complementen.

  • Com es pot interpretar l'educació en mitjans en una estructura escolar tan tradicional?
  • Què caldria canviar per fer-ho possible? 
És important realitzar una alfabetització múltiple, és a dir ensenyar les competències mínimes per actuar adequadament amb cada un dels medis de comunicació per així treure'n millor profit.
Les noves generacions no venen amb el xip incorporat, tenen una ment més oberta però s'ha d'educar per tenir un bon ús dels mitjans i una comprensió més profunda del que veuen.
Cal que els mestres tinguin clares que les aportacions de les noves tecnologies per així donar el "dret" als infants a conèixer les seves utilitats.
Aquí us mostro l' entrevista a Guillermo Orozco 

Edu3.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada