dimecres, 28 de desembre del 2011

FINS AQUÍ EL MEU BLOC

Sembla ahir que vam començar la universitat però ja hem acabat les classes del primer semestre, i és per aquest motiu que aquesta serà la meva última intervenció en aquest bloc.
Aquest ha estat el meu primer bloc amb el que he compartit tot el que hem anat treballant a les classes de GTIC i COED amb en Jordi Simón i la Rosa Soler.
Crear un bloc comporta adquirir una sèrie de responsabilitats que només es donen en el cas de que hagis de compartir els teus coneixements amb el món exterior.
Has de ser més reflexiu amb tot allò que publiques, per tant el bloc et fa pensar què, com, quan, per què i a qui ho diràs.
A estat una experiència molt enriquidora i gratificant ja que compartir amb tots vosaltres aquest bloc ha fet que sigui una vivència que complementa i millora tota la feina feta a casa i a l'aula.
Pots penjar tots els apunts i escriure les teves reflexions sense por a perdre-les i a més  ho pots compartir juntament amb totes aquelles persones que hi estiguin interessades.
Per tant espero que aquest bloc hagi servit per ajudar a totes aquelles companyes i company per si alguna vegada no heu pogut assistir a classe o heu tingut problemes amb algun tema en concret.

Per tant no dubtaré en crear un bloc nou o seguir amb aquest si la situació ho requereix.



Gràcies a tots pel vostre seguiment!
Fins aviat!!!

dijous, 22 de desembre del 2011

PORTALS EDUCATIUS

Dijous 15 i 22 de desembre en Jordi Simón ens ha presentat dos portals educatius.

Un és l’ XTEC que està més enfocat cap als professors.
XTEC és una xarxa que ens ofereix un servei enfocat i utilitzat pel professorat en els centres docents, els serveis educatius i organitzacions relacionades amb l'ensenyament. Encara que també està dirigit al alumnes, per exemple, si entrem a l’apartat d’educació infantil trobem que hi ha un seguit de jocs de diferents temàtiques per tal que els nens puguin portar a la pràctica allò que han treballat a l’aula. I per als més grans  trobem diferents notícies d’actualitat i recursos per treballar diferents conceptes amb els infants
 


I l’altre és l’ EDU365 que està més enfocat cap a alumnes i pares.
L'Edu365 és un portal educatiu del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, orientat per a l'alumnat i famílies. Va dirigit tan a professors proporcionant recursos i serveis que poden ajudar al desenvolupament de la tasca educativa segons matèries i etapes i als alumnes per fer pràctiques, consultar dubtes...

 


dissabte, 17 de desembre del 2011

TERRITORI I IDENTITAT : EL MONTSENY

El dia 13 de Desembre a mi i al meu grup ens va tocar exposar el nostre treball de territori i identitat.
Nosaltres vam triar el tema : El Montseny que és on visc jo des de fa un parell d'anys.
Al inici del treball no ens va costar gens triar sobre el que volíem parlar, totes estàvem molt entusiasmades, fins i tot les meves dues companyes van venir a passar un dia al Montseny per tenir una opinió més próxima de la realitat del Parc Natural.

Durant aquesta sortida que vam realitzar ens vam adonar que teníem formes de viure ben diferents i que la nostre exposició tractaria sobre els contrastos de viure en un poble i una ciutat.

Durant la realització del treball vam estar d'acord gairebé en tot, però cal dir que degut a la pressió de l'exposició davant d'un grup gran van haver-hi moments de tensió però que van ser superats amb èxit.


A continuació us mostro el power que vam utilitzar per a la nostre exposició.
View more presentations from elenapefe.

Quan va arribar el dia d'exposar estàvem totes realment nervioses, teníem una certa seguretat ja que ho havíem assajat baries vegades i ho portàvem molt ben preparat però el neguit continuava sent present i cada vegada més intens.
Però en el meu cas, vaig fer un exercici mental, pensant en totes les vegades que ens havia sortit bé i que no tenia per què ara sortir-nos malament.
Un cop va arribar el nostre torn d'exposar, quan estàvem davant de totes aquelles persones, quan a la fi em va tocar parlar a mi, tot aquell neguit va desaparèixer i fins i tot em vaig sentir còmode. Vaig intentar utilitzar totes les tècniques que hem estudiat durant aquest semestre a COED:
  • Primer de tot controlar els nervis.
  • Guanyar-me la confiança del públic a través de la mirada.
  • Parlar d'una forma clara i a poc a poc per donar temps a l'auditori a assimilar tota la informació.
  • Intentar utilitzar un llenguatge stàndard.
  • Introduir algun toc d'humor.
Un cop finalitzada la nostre exposició, vaig estar bastant contenta tant amb el meu treball individual com amb el treball en grup. Ens va sortir tot com ho teníem preparat sense cap sorpresa que ens provoqués entrebancs.
Per tant puc afirmar que quan més preparada portes una exposició més control dels nervis i més possibilitats de que tot surti tot bé.

Pel que fa a les indicacions d'en Jordi Simón i la Rosa Soler he de destacar els següents punts:



  • Hem de tenir cura de la postura corporal que adquirim davant d'un auditori.
  • Tots els membres del grup han de mantenir una postura adequada encara que parli una altre.
  • Hem d’evitar caure en els mots crossa.
  • Hem de tenir clar els continguts del discurs però procurar no dir de memòria.
  • Hem de tenir clar en quins moments donarem importància  a la presentació o al mitjà audiovisual  i en quins altres a la parla, però cal tenir en compte que l'imatge és només un element de reforç i que la força del discurs recau en l'orador.
  • Tenir clar la col·locació dels membres en l’espai.
  •  Cal tenir un to de veu adequat, projectar la veu perquè arribi a tothom.
  •  Hem d’estar atents a la resposta del públic per adaptar-nos a ell, interaccionar-hi i modificar la nostre xarrada segons el seu comportament.
  • Cal citar d'on provenen totes les fonts d’informació  d’imatges, vídeos... 
  • No hem d’anticipar imatges abans de dir-les. 
  • Tots els membres del grup han de participar el mateix temps. 
  • Hem d’elaborar una conclusió lligada a la informació aportada i fer una espècie de resum de tot allò que s'ha parlat.



Per tant hem de tenir en compte que és bàsic el que diem però que cal vigilar com ho diem perquè realment arribi al públic. 
 

dissabte, 10 de desembre del 2011

VICTOR AMELA, UN BON COMUNICADOR

A classe de C.O.E.D. i de G.TIC hem estat treballant a un comunicador, nosaltres hem triat a en Víctor Amela. 

Hem seguit tot allò que ha publicat en els diferents mitjans així com les tècniques que utilitza per comunicar-se.

Segons els criteris que hem estudiat a l'assignatura de G.TIC amb el Jordi Simón, hem considerat que en Víctor Amela és un bon comunicador degut a que utilitza moltes eines informàtiques i tecnològiques.

  • Actualitza el seu Twiter, facebook i bloc diàriament.
  • Participa sovint com a col·laborador al programa Arucitys.
  • És fàcil trobar diferents conferències o xerrades realitzades per ell mateix penjades en el seu bloc.
  • Penja al seu bloc les seves intervencions fetes a la ràdio RNE i RAC1.
  • És un dels autors de la contra de la Vanguardia.

 

Quan vam crear el nostre bloc vam posar-nos en contacte amb en Víctor perquè fos coneixedor o per  si volia opinar sobre la feina que estàvem duent a terme i ens vam endur una sorpresa quan va parlar de la nostra facultat i del nostre treball del Bon Comunicador en el seu bloc.
A continuació us deixo l'enllaç 

VICTOR AMELA, UN BON COMUNICADOR

A classe de C.O.E.D. i de G.TIC vam treballar per grups a un " bon comunicador"  nosaltres vam triat a en Víctor Amela. 

Hem seguit tot allò que ha publicat en els diferents mitjans així com les tècniques que utilitza per comunicar-se i ho hem anat anotant tot en un bloc que hem creat per a l' ocasió.

Després d'haver fet tot aquest seguiment vam arribar a les següents conclusions:

Segons els criteris que hem estudiat a l'assignatura de COED amb la Rosa Soler, hem considerat que en Víctor Amela és un bon comunicador degut a que utilitza moltes eines comunicatives com:
  • transmetre confiança.
  • comunicar-se  d'una forma molt clara i nítida.
  • utilitzar l'humor com una tècnica d'aproximació al públic.
  • utilitzar el llenguatge col·loquial sense emprar paraules massa tècniques.
  • utilitzar amb molta freqüència la ironia per tractar temes de molta importància, sap com utilitzar-la de forma que aquesta mateixa ironia no tregui importància al que diu.
  • la postura corporal, gestos i actitud que adopta ens els seus discursos i intervencions transmet seguretat fent molt creïble el que diu.
  • parla d'una manera molt natural.
  • es nota que coneix profundament el temes que tracta.
Durant el seguiment que li vam fer a en Víctor Amela no vam dubtar en posar-nos en contacte amb en Víctor perquè fos coneixedor o per  si volia opinar sobre la feina que estàvem duent a terme i ens vam endur una sorpresa quan va parlar de la nostra facultat i del nostre treball del Bon Comunicador en el seu bloc.
A continuació us deixo l'enllaç 

Aquí us deixo l'enllaç cap al bloc que hem creat per seguir a en Víctor Amela

 

La realització d'aquest treball ha estat molt enriquidor ja que ha estat molt gratificant que en Víctor Amela reconegues el nostre treball i fes un enllaç del nostre bloc en el seu.

Hem pogut comprovar que realment és una persona clara, pròxima i que dóna confiança tal i com ens havia donat la impressió a través de la seva feina.

divendres, 9 de desembre del 2011

AVUI HE RECITAT JO!

Avui dia 9 de Desembre he recitat el meu poema, però abans hem tornat a fer tècniques de relaxació per controlar els nervis.
Hem imaginat que el nostre cos era com una ampolla i que  l'aire havia d'entrar fins al cul de l'ampolla que representava que era el nostre estómac, per així provocar respiracions profundes.

A continuació hem començat a recitar poesies.

El poema que jo he triat ha estat  un de Miquel Martí i Pol amb el nom d'Elionor. El poema l'he obtingut del llibre "50 POEMES per saber de MEMÒRIA ", de l'Editorial ARA Llibres, S.C.C.L.  A cura de Jaume Sobirana . Amb pròleg de Narcís Oller.
     
He triat aquest poema perquè aquesta mateixa situació l'ha viscuda la meva mare i me l'ha explicat moltes vegades. Ella també va començar a treballar en una fàbrica amb 14 anys acabats de fer, tothom se l'estimava molt pel fet de ser encara una nena, amb els anys es va anar fent gran i es va casar i va deixar la feina per dedicar-se als fills. Per tant hem sento molt identificada amb aquest poema ja que reflecteix la vida de la meva mare.

L'Elionor

L'Elionor tenia
catorze anys i tres hores
quan va posar-se a treballar.
Aquestes coses queden enregistrades a la sang per sempre.
Duia trenes encara
i deia: "sí, senyor" i "bones tardes".
La gent se l'estimava,
l'Elionor, tan tendra,
i ella cantava mentre
feia córrer l'escombra.
Els anys, però, a dins la fàbrica
es dilueixen en l'opaca
grisor de les finestres,
i al cap de poc l'Elionor no hauria
pas sabut dir d'on li venien
les ganes de plorar
ni aquella irreprimible
sensació de solitud.
Les dones deien que el que li passava
era que es feia gran i que aquells mals
es curaven casant-se i tenint criatures.
L'Elionor, d'acord amb la molt sàvia
predicció de les dones,
va créixer, es va casar i va tenir fills.
El gran, que era una noia,
feia tot just tres hores
que havia complert els catorze anys
quan va posar-se a treballar.
Encara duia trenes
i deia: "sí, senyor", i "bones tardes".



Quan he arribat la a l'aula i durant la classe de COED he començat bastant tranquil·la però com que estava al final de la llista per recitar, de tant esperar he acabat posant-me nerviosa, però un cop he sortit he estat bastant serena i he pogut controlar bastant bé tot aquell neguit.
He procurat mantenir una posició corporal adequada, sense balancejar-me, he procurat projectar la veu perquè arribes a tothom que estava escoltant, he intentat  fer-ho a poc a poc perquè l'auditori pogués assimilar i visualitzar allò que jo estava recitant,  he establert contacte amb la mirada amb el públic, he intentat expressar sentiments i sensacions a través de l'expressió corporal però sobretot amb l'expressió facial. En conclusió he intentat arribar al públic desplegant tots els coneixements que he adquirit durant el semestre, i com ja he dit en alguna altra entrada al bloc, és una proba realment difícil per a un orador novell, però molt enriquidora.

Quan he sabut la meva nota que ha estat un 10 sobre 10 m'ha omplert una sensació de satisfacció, de reconeixement a la feina ben feta i treballada, crec que tot l'esforç realitzat per a la preparació d'aquesta pràctica realment ha valgut la pena.

dissabte, 3 de desembre del 2011

COM HA DE SER EL NOSTRE BLOC?

El passat dia 2 de Desembre, a classe de COED vam continuar amb la recitació de poesies, però prèviament vam fer tècniques de relaxació per entrar en un estat d'ànim més tranquil per afavorir la recitació.
Com que jo no tenia que recitar la poesia hem vaig dedicar a escoltar  atentament les recitacions de les meves companyes.
Les companyes que van recitar les seves poesies van escollir un molt bon repertori, la veritat és que totes em van agradar però va haver-hi una que em va impactar molt a mi i a totes les companyes que l'escoltàvem. La poesia es diu Tinc Alzehimer i és de Salvador Riera:

Si em veus i te n'adones que no hi veig,
Mira'm
Si em veus i te n'adones que no hi sento,
Parla'm
Si em veus i te n'adones que quequejo,
Escolta'm
Si em veus i te n'adones que no et puc tocar,
Toca'm
Si em veus i te n'adones que em costa moure'm
Mou-me
Si em veus i te n'adones que he caigut,
Aixeca'm
Si em veus i te n'adones que tremolo,
Abraça'm
Si em veus i te n'adones que ploro,
Deixa'm plorar
Però no deixis mai de mirar-me, de parlar-me, d'escoltar-me, de tocar-me, de moure'm, d'aixecar-me, d'abraçar-me.
I pel damunt de tot,
No deixis mai d'estimar-me.

A continuació vam valorar alguns dels dossiers d'aprenentatge de les companyes per veure tot allò que es pot millorar i aplicar-ho cadascú en el seu bloc.
Cal destacar els següents punts:
  • És necessari que en cada entrada es citi la data del dia que es va fer la classe.
  • Cal anomenar als professors per nom i cognom.
  • Hi ha d'haver introducció, nus i conclusió.
  • Cal anotar tots els comentaris que ens fa la Rosa Soler dels nostres treballs i els de les companyes.
  • Ha de ser un text que no sigui pesat de llegir.
  • En el nostre bloc ha de sortir tots els temes que hem treballat a classe i a casa.
  • Cal procurar que no apareguin errors ortogràfics.
  • Sol·licitar el permis de les persones o entitats que nombrem al nostre bloc.
  • No utilitzar un llenguatge massa col·loquial ni massa culte, sinó un llenguatge estàndard
Amb aquest dossier d'aprenentatge, quedarà enregistrat tot el treball realitzat a classe i casa. D'aquesta manera podrem consultar sempre que sigui necessari, tan les nostres companyes com nosaltres mateixos.

CREUEM UNA CRUÏLLA, FLUXOGRAMA AMB GLIFFY

El dia 1 de Desembre vam utilitzar Gliffy; eina on-line per a la realització de fluxogrames, és a dir per realitzar esquemes o representacions visuals en el que es representa un procés amb una simbologia determinada.
Es pot utilitzar :
  1. Per planificar les nostres tasques professionals.
  2. Podem ensenyar als nostres alumnes aquesta eina, ja que és un bon mitjà per a prendre i practicar  amb els diferents temes que es parlen a classe.




Per a més informació clica aquí
                                         o aquí

dijous, 1 de desembre del 2011

CMAP tools


Avui dia 1 de Desembre en Jordi Simón ens ha presentat un nou programa: CMAPtolls per a la realització de mapes conceptuals, és a dir esquemes amb paraules clau enllaçades entre si amb connectors.

Un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema.


La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge ja que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals. 
Aquí us mostro la pràctica que he de fer per a la classe de G.TIC